När infaller midsommar ?

när infaller midsommar ? Midsommardagen, Midsommar traditioner, Midsommar Stockholm, Midsommarstång, St John’s Day, Midsommarafton 2022, Midsommar Sverige, Midsommarafton 1952

Hur tidigt kan midsommar infalla?

Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

När är midsommar afton 2022?

Midsommarafton äger rum den 24:e juni under 2022 och midsommardagen äger rum den 25:e juni, dagen efter.

Vilken dag festar man på midsommar?

Midsommar infaller varje år mellan ca den 19:e och 26:e juni. Det exakta datumet beror på veckodagen eftersom midsommarhelgen alltid infaller på en fredag och lördag. På midsommarafton, fredagskvällen, firas högtiden stort, glädjefullt och traditionsenligt. Lördagen efter är midsommardagen.21 maj 2021

När började man fira midsommar?

Traditionen att fira midsommar går långt tillbaka i tiden ? faktum är att midsommarfirandet kan spåras ända till 1500-talet. Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen och fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni (dagen innan Johannes döparens dag den 24 juni)

Varför firar vi midsommar 2022?

Det är nog få som känner till att Midsommar egentligen är en kristen högtid från början. Enligt Kristen tro inträffar Johannes döparens födelsedag den 24 juni och det är den officiella förklaringen till varför vi firar midsommar.

Hur blir vädret i midsommar 2022?

Juni 2022 började trevande med omväxlande svala och lite varmare dagar. En fullständig väderomläggning inleddes strax före midsommar. Solen strålade och ett antal värmerekord för både midsommarhelgen och hela juni månad noterades.

Är afton en röd dag?

Midsommarafton infaller den 24 juni i år, och anledningen till att många är lediga, trots att det inte är en röd dag är eftersom den faller under semesterlagen.

Hur ofta är midsommarafton den 24 juni?

I Sverige är midsommardagen, helgdagen, sedan 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni.

Vad får man inte missa på midsommar?

Matjessill med gräddfil, gräslök och färskpotatis står på de flesta midsommarbord, tillsammans med fler sillsorter och kanske även en del annat från smörgåsbordet så som lax, prinskorvar och köttbullar. Leka ska man också gärna göra på midsommar.

Hur ska man fira midsommar?

I dag firas midsommar med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis. Dessa inslag upplevs nog som gamla, men i ett längre perspektiv är de inte det. Majstången kom antagligen hit efter tyska förebilder på 1400- eller 1500-talet.

Varför firar vi midsommar i Sverige?

Den officiella förklaringen till midsommar är att vi firade Johannes döparens födelse den 24 juni i Sverige, före 1500-talet. Fram till år 1952 inföll midsommardagen alltid den 24 juni, men för att underlätta arbetsveckan ändrade man så att midsommardagen alltid skulle inträffa på en lördag mellan 20 och 26 juni.