Vilken a kassa ska jag tillhöra ?

vilken a kassa ska jag tillhöra ? A-kassan, Handel akassa, Alfakassan, Unionen, Byta a-kassa, Finans a kassan, Unionen Sweden, gå med i a kassa

Kan jag vara med i vilken a-kassa som helst?

Vissa a-kassor kan du gå med i oavsett vilken bransch du arbetar i medan andra är specialiserade på en viss yrkesgrupp. Ett grundkrav för alla a-kassor är att du måste ha arbetat i Sverige för att bli medlem.

Vilken a-kassa ska jag vara med i?

Vilken a-kassa du tillhör beror lite på om du vill med i en fristående a-kassa eller en facklig a-kassa. En fristående a-kassa kan vem som helst tillhöra medan en a-kassa som är knuten till ett fackförbund har vissa begränsningar. Vissa a-kassor är bara öppna för dig som jobbar inom ett specifikt yrke eller område.

Måste man byta a-kassa när man byter jobb?

Om du tillfälligt arbetar med andra arbetsuppgifter än dina ordinarie (under max sex månader) behöver du inte byta a-kassa. Gör du däremot ett permanent karriärbyte och hamnar inom ett annat yrkesområde bör du fundera på att gå med i en annan a-kassa.

Vilken är den billigaste a-kassan?

Enligt a-kassaportalen A-kassa.net så är den billigaste a-kassan Finans-och försäkringsbranschens a-kassa. Avgiften i denna är 85 kr/mån. Men för att gå med i denna krävs att man jobbar bank eller försäkring. Den näst billigaste a-kassan är Kommunalarbetarnas som kostar 87 kr/mån

Kan man vara med i två A kassor?

Du kan bara vara medlem i en a-kassa i taget. När du ska byta a-kassa är det viktigt att det inte blir ett avbrott i medlemsperioden. För att kunna få inkomstbaserad ersättning behöver du ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader.

Är a-kassa dåligt?

Du som är med i facket kan bara få ersättning från deras inkomstförsäkring om du är med i a-kassan. A-kassan är en prisvärd försäkring. Om du blir arbetslös och får den högsta möjliga ersättningen under tre månader, så motsvarar det alla medlemsavgifter du betalar in till a-kassan under ett helt yrkesliv.

Kan man få a-kassa utan att vara med i facket?

Det korta svaret på den frågan är ja – man kan vara med i a-kassan utan att vara med i något fackförbund. I grunden är a-kassan och ett fackförbund två helt olika saker med olika funktioner. A-kassa är en förkortning av arbetslöshetskassa medan ett fackförbund är en organisation för de som arbetar.

Hur lång tid tar det att byta a-kassa?

Byta a-kassa

den första dagen i den nya månaden. Notera även att uppsägningstiden hos samtliga a-kassor är en månad. Gå därför ur a-kassan i tid så slipper du dubbla avgifter.