Vilket språk talas på grönland ?

vilket språk talas på grönland ? Talas på Grönland korsord, Grönland befolkning, Grönländska alfabetet, Städer på Grönland, Grönländska översätt, Översätt grönländska till svenska, Skog på Grönland, Inuit språk

Vilket språk pratas i Grönland?

Grönländska (kalaallisut), som tillhör de inuitiska språken som talas i Alaska, Kanada och Grönland, är uppdelad i tre dialekter: Västgrönländska (kalaallisut), som är den vanligaste varianten, östgrönländska (tunumiit oraasiat) och Thulespråk (Inuktun).21 feb

Hur många talar danska på Grönland?

Danska (danska: dansk) är ett östnordiskt språk som är nationalspråk i Danmark och modersmål för flertalet danskar. Bland danska medborgare på Grönland och Färöarna har endast 10-15 % danska som modersmål, medan övriga talar danska som andraspråk.

Är Grönland danskt?

Grönland har befolkats av bland annat folk från arktiska områden och européer under de senaste 5 000 åren. Landet ligger på den nordamerikanska kontinenten, men rent geopolitiskt är ön en del av Europa. Grönland är en del av kungariket Danmark, men har en hög grad av självstyre, som senast utvidgades 2009.

Hur många människor talar grönländska?

Grönländska är ett polysyntetiskt språk, vilket innebär att många element som i andra språk utgörs av självständiga ord ?bakas in? i huvudorden, där de blir grammatiska morfem. Grönländska talas av omkring 50 000 personer och skrivs med det latinska alfabetet.

Hur säger man hej jag heter på grönländska?

Terms in this set (40) Hej! Aluu! Kutaa!

Är grönländska svårt?

Grönländskan är som en byggsats

Det märker du bara genom att slänga ett öga på exempeltexten. Den består bara av 72 ord, jämfört med exempelvis 108 i den danska översättningen och 90 i den finska. Å andra sidan är orden väldigt långa. Kan du förstå något av dem?

Vilket språk är likt danska?

Bokmål och nynorska

Bokmål liknar mycket danska, eftersom det från början bygger på danskt skriftspråk. Det beror på att Norge länge var en del av det danska riket (1536?1814), och danska användes som skriftspråk ändå in på 1850-talet.

Hur kommer det sig att Grönland tillhör Danmark?

Vikingar bosatte den obebodda södra delen av Grönland, med början av 900-talet, och inuiter anlände dit på 1200-talet. Vikingakolonierna försvann i slutet av 1400-talet. I början av 1700-talet fick Skandinavien och Grönland tillbaka kontakten med varandra, och Danmark etablerade suveränitet över ön.

När tog Danmark över Grönland?

Skandinaviska (?norröna?) bosättningar i Sydgrönland 985 ? 1400-talet. Dansk koloni från 1721, del av Danmark som amt (län/landsting) 1953, ?hjemmestyre? 1979, utvidgat till självstyre 2009. Grönland lämnade EG (nu EU) efter folkomröstning 1985.